Az alvási zavarok összekapcsolása a depresszióval, szorongással, bipoláris zavarral, skizofrénia

Az alvási zavarok összekapcsolása a depresszióval, szorongással, bipoláris zavarral, skizofrénia

  • Egy egyedülálló tanulmányban a tudósok az alvási zavarok különböző aspektusait vizsgálták a pszichiátriai körülmények között élő emberekben.
  • A csukló gyorsulásmérők felhasználásával objektív adatok előállítása az alvással kapcsolatban, a kutatók összefüggéseket találtak az alvás tulajdonságai és a súlyos depressziós rendellenességek, szorongásos rendellenességek, bipoláris rendellenességek és skizofrénia spektrum rendellenességek között.
  • A résztvevők genomjainak elemzése után a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy még a négy pszichiátriai diagnózis genetikai hajlamú emberek is hasonlóan zavart alvási mintákkal rendelkeztek.

A sokszínű, multidiszciplináris tudóscsoport a kreatív kutatási terven dolgozott, hogy felfedje az alvási szokásokat a mentálhigiénés körülmények között élő emberekben vagy genetikai hajlammal. Eredményeik a PLOS Medicine folyóiratban jelennek meg.

Az Egyesült Királyság biobank felhasználásával a kutatók képesek voltak elemezni a 89 205 résztvevő alvási tevékenységét. Az Egyesült Királyság Biobank, egy egyedülálló erőforrás, amely félmillió önkéntes információit tartalmazza, anonim orvosi adatokat szolgáltat, például alvási intézkedéseket, orvosi diagnózisokat és genomi adatokat.

Első szerző, Dr. Michael Wainberg és társszerzője, Dr. Shreejoy Tripathy ma az Medical News-szal beszélt, hogy megvitassák megállapításaikat.

Miért számít az alvás?

Mind Dr. Wainberg, mind Dr. Tripathy lenyűgözi az Egyesült Királyság Biobank azon képességét, hogy összekapcsolja az orvosi diagnózist a résztvevők valós idejű egészségügyi adataival. Ezenkívül mindkét tudósot érdekli az alvás és a pszichiátriai rendellenességek kapcsolata.

Dr. Tripathy az alvást és a pszichiátriai rendellenességeket „kétirányú kapcsolatként írja le: [p] alvás hozzájárul a rossz mentális egészséghez, és fordítva”.

A tudósok úgy döntöttek, hogy megvizsgálják az alvás időtartamát és az alvásminőséget 89 205 Egyesült Királyság biobank résztvevői, és megvizsgálják, hogy képesek -e összekapcsolni ezeket az eredményeket a pszichiátriai rendellenességekkel.

Az alvási intézkedések, amelyeket kiértékeltek, a következők voltak: lefekvés, ébredési idő, alvás időtartama, ébredés az alvás megkezdése után, alváshatékonyság, ébredés száma, a leghosszabb alvás időtartama, az alvás száma és a variabilitás lefekvés és alvás időtartama.

A kutatók azonban nem álltak meg itt. Megvizsgálták a diagnosztizált pszichiátriai rendellenességekkel rendelkező embereket és olyan személyeket is, akiknek genetikai hajlamuk volt a mentális egészségi állapotra.

Az alvás mérése egy nagy populációban

A kutatók az Egyesült Királyság biobank egyedülálló aspektusát kihasználták, amelyben a résztvevők gyorsulásmérővel viselt – Dr. Tripathy elmagyarázta:

“[Accelerometers] nem mérik az agyhullámot. Megragadják az alvás aspektusait, különösen az időtartamot [és] hányszor ébredsz éjjel. Az alvási zavarok, különösen az alvásminőségi zavarok, például az éjszakánkénti felébredések száma, ez fontos, és ez az eszköz értéke. ”

Dr. Wainberg megjegyzi, hogy a gyorsulásmérők objektív mértékben adnak egy objektív mértékű alvási zavarot, hivatkozva a korábbi kutatásokra, amelyek kiderült, hogy az alvás önjelentésű mérései nem felelnek meg a közvetlen méréseknek.

Például az idézett tanulmányban az emberek helytelenül értékelték az alvás időtartamát akár 72 perccel.

All-By-All

Példátlan módon ezek a tudósok az alvás 10 tulajdonságát mérték a négy pszichiátriai diagnózis egyikében élő emberekben: súlyos depressziós rendellenességek, szorongásos rendellenességek, bipoláris rendellenességek /mánia és skizofrénia spektrum rendellenességek.

Polygenikus kockázati pontszámokat is tartalmaznak – az Egyesült Királyság biobank emberi genom adatain alapulnak – súlyos depresszió, bipoláris zavar és skizofrénia esetén. Dr. Wainberg leírta az MNT -nek, hogy mit képviselnek a poligén kockázati pontszámok:

poligén kockázati pontszámok

„A poligén kockázati pontszámok egy módja annak, hogy összefoglalják a betegség genetikai hajlamát egyetlen számba”.

„Vegye a skizofréniát: A skizofrénia genetikai vizsgálata sok olyan genetikai variáns – más néven„ mutációk ” -, szignifikánsan többé -kevésbé megtalálható a skizofrénia betegek genomjainál. Általános népesség.”

“Minden változathoz hozzá lehet rendelni egy súlyt. Ha sokkal gyakrabban találja meg a skizofréniában szenvedő betegeket, akkor nagy pozitív súlyt kap; Ha kissé gyakrabban találja meg az általános populációt, akkor kis negatív súlyt kap, és így tovább. ”

„A poligén kockázati pontszámának kiszámításához egyszerűen megvizsgálja, hogy ezek közül a variánsok közül melyiket hordozza személyesen a saját genomjában, és összeadja súlyát.”

Mi a zümmögés?

A csapat felfedezte, hogy az alvásváltozások áthatóak a mentális egészségi állapotú emberek körében. Dr. Wainberg elmagyarázta, hogy „függetlenül attól, hogy bipoláris/mánia, skizofrén spektrum, szorongás vagy depressziós rendellenességek, minden alvási mérőszám mindenütt megváltozott”.

A kutatók rájöttek, hogy a 10 alvásgyorsító -ból származó alvási intézkedések 8,5-ből zavartak a pszichiátriai diagnózisban szenvedő embereknél.

Az alvás hatékonysága jobban megszakadt, mint az alvás időtartama. A négy diagnózis egyikét hordozó emberek, valamint azok számára, akiknek a mentális egészségi állapota megnövekedett poligén kockázati pontszáma van, a kutatók több ébresztést figyeltek meg éjszaka, több nappali szundikálás és nagyobb lefekvés -variabilitás.

Bár a megfigyelt változások szignifikánsak voltak, a hatások kicsik voltak. Dr. Tripathy úgy véli, hogy ez valószínűleg átlagoló hatás. “[M] A mért betegek remisszióban lehetnek, és csak néhányan aktívan tapasztalhatják meg betegségük súlyosbodását” – magyarázta.

Megjegyezte az MNT -nek: „Ez egy viszonylag kicsi változáshoz vezet. Ez nem azt jelenti, hogy az egyes emberek [például] egy depressziós epizódban nem lenne sokkal nagyobb változás. ”

Az alvás a legjobb meditáció – Dalai láma

Ez a tanulmány bármilyen módon irányíthatja -e a jövőbeli kutatást és az egészségügyi beavatkozásokat? Először is, a kutatók a diagnosztikai vagy prognosztikai következtetések levonása az adatokból.

Dr. Wainberg egyetértett Dr. Tripathy -vel a gyorsulásmérők fontosságával kapcsolatban, amelyek objektív bizonyítékokat adnak az alváshatékonyságról a mentálhigiénés körülmények között élő emberekben. Ugyanakkor azt is megállapította:

„Az alvás valami olyasmi, amit tudnunk kell, és a mentális egészséggel összefüggésben kell kérdeznünk.”

az MNT-hez, Dr. Tripathy elmosódott: „Nagyon izgatott vagyok az otthoni alváskészülékek használatáról-azzal a kilátással, hogy ezeket az eszközöket átadják azoknak az embereknek, akik mentális betegség kezelését és [látást látnak ] Ha az alvás javul, ahogy a mentális betegség más mutatói javulnak! ”

A tanulmány erőssége az volt, hogy a kutatók megismételték megállapításaikat az ősök és a nemek között, ideértve azokat is, akiknek az orvosi kutatásban történelmi alulreprezentációja van. A tanulmány korlátozásait illetően a tudósok elismerik:

  • Az Egyesült Királyság biobank résztvevői önkéntesek, esetleg az egészséges egyének torzítását vezetik be.
  • A diagnózis dátuma és a gyorsulásmérő mérések között jelentős idő késés lehet.
  • A csapat nem tudta lezárni az okozati összefüggést, csak egy társulást vehet igénybe.
  • A gyorsulás nem olyan pontos vagy részletes, mint az alvásvizsgálatok, úgynevezett poliszomnográfia, amelyek az alváskutatás aranyszabványa.

A szerzők megjegyzik az alvás és a pszichopatológia jövőbeli transzdiagnosztikai vizsgálatának szükségességét, amely „pontosabban megvizsgálja, hogy az alvási paraméterek hogyan változnak a mentális betegségek fázisai között”.

  • Mentális egészség
  • szorongás/stressz
  • Személyes megfigyelés/hordható technológia
  • Alvás/alvási rendellenességek/álmatlanság