Σύνδεση της διαταραχής του ύπνου με κατάθλιψη, άγχος, διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια

Σύνδεση της διαταραχής του ύπνου με κατάθλιψη, άγχος, διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια

  • Χρησιμοποιώντας επιταχυνσιόμετρα καρπού για τη δημιουργία αντικειμενικών δεδομένων σχετικά με τον ύπνο, οι ερευνητές διαπίστωσαν συσχετίσεις μεταξύ ιδιοτήτων ύπνου και μεγάλης καταθλιπτικής διαταραχής, διαταραχών άγχους, διπολικής διαταραχής και διαταραχής φάσματος σχιζοφρένειας.
  • Μετά την ανάλυση των γονιδιωμάτων των συμμετεχόντων, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ακόμη και οι άνθρωποι με γενετική προδιάθεση σε αυτές τις τέσσερις ψυχιατρικές διαγνώσεις είχαν επίσης διαταραχθεί πρότυπα ύπνου.
  • Μια ποικιλόμορφη, πολυεπιστημονική ομάδα επιστημόνων εργάστηκε σε ένα δημιουργικό ερευνητικό σχέδιο για να αποκαλύψει τα πρότυπα ύπνου σε άτομα που ζουν με συνθήκες ψυχικής υγείας ή μια γενετική προδιάθεση γι ‘αυτούς. Τα αποτελέσματά τους εμφανίζονται στο περιοδικό PLOS Medicine.

    Χρησιμοποιώντας το Ηνωμένο Βασίλειο Biobank, οι ερευνητές μπόρεσαν να αναλύσουν τη δραστηριότητα ύπνου 89.205 συμμετέχοντες. Το Ηνωμένο Βασίλειο Biobank, ένας μοναδικός πόρος που περιλαμβάνει πληροφορίες από μισό εκατομμύριο εθελοντές, παρέχει ανώνυμα ιατρικά δεδομένα, όπως μέτρα ύπνου, ιατρικές διαγνώσεις και γονιδιωματικά δεδομένα.

    Ο πρώτος συγγραφέας Dr. Michael Wainberg και συν-συγγραφέας Dr. Shreejoy Tripathy μίλησε με ιατρικά νέα σήμερα για να συζητήσει τα ευρήματά τους.

    Γιατί έχει σημασία ο ύπνος;

    Τόσο ο Δρ Wainberg όσο και ο Dr. Tripathy γοητεύονται από τη δυνατότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να συνδέουν τις ιατρικές διαγνώσεις με τα δεδομένα υγείας σε πραγματικό χρόνο των συμμετεχόντων. Επιπλέον, και οι δύο επιστήμονες ενδιαφέρονται από τη σχέση μεταξύ ύπνου και ψυχιατρικών διαταραχών.

    Ο Dr. Tripathy περιγράφει τον ύπνο και τις ψυχιατρικές διαταραχές ως «αμφίδρομη σχέση: ο ύπνος συμβάλλει στην κακή ψυχική υγεία και αντίστροφα».

    Οι επιστήμονες αποφάσισαν να μελετήσουν τη διάρκεια του ύπνου και την ποιότητα του ύπνου 89.205 συμμετεχόντων στο Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου και να δουν αν θα μπορούσαν να συσχετίσουν αυτά τα ευρήματα με ψυχιατρικές διαταραχές.

    Τα μέτρα ύπνου που αξιολόγησαν ήταν: χρόνος για ύπνο, χρόνος αφύπνισης, διάρκεια ύπνου, ξύπνημα μετά την έναρξη του ύπνου, απόδοση του ύπνου, αριθμός αφυπνίσεων, διάρκεια του μεγαλύτερου αγώνα ύπνου, αριθμός NAP και μεταβλητότητα ώρα για ύπνο και ύπνο.

    Ωστόσο, οι ερευνητές δεν σταμάτησαν εκεί. Κοίταξαν επίσης άτομα με διαγνωσμένες ψυχιατρικές διαταραχές και άτομα που είχαν γενετική προδιάθεση σε συνθήκες ψυχικής υγείας.

    Μέτρηση του ύπνου σε μεγάλο πληθυσμό

    Οι ερευνητές αξιοποίησαν μια μοναδική πτυχή της βρετανικής biobank, στην οποία οι συμμετέχοντες φορούσαν ένα επιταχυνσιόμετρο – μια συσκευή που μετρά την κίνηση ενός ατόμου – για 7 ολόκληρες ημέρες . Ο Δρ Tripathy εξήγησε:

    “[επιταχυνσιόμετρα] δεν μετράνε ένα κύμα εγκεφάλου. Καταγράφουν τις πτυχές του ύπνου, ειδικά τη διάρκεια [και] πόσες φορές ξυπνάτε τη νύχτα. Οι διαταραχές του ύπνου, ειδικά οι διαταραχές της ποιότητας του ύπνου, [όπως] ο αριθμός των φορών που ξυπνάτε ανά διανυκτέρευση, αυτό είναι σημαντικό, και αυτή είναι η αξία αυτών των συσκευών. ”

    Ο Δρ Wainberg σημειώνει ότι τα επιταχυνσιόμετρα προσθέτουν ένα αντικειμενικό μέτρο διαταραχής του ύπνου, αναφέροντας προηγούμενη έρευνα που αποκάλυψε ότι τα αυτοαναφερόμενα μέτρα ύπνου δεν αντιστοιχούν καλά με τις άμεσες μετρήσεις.

    Για παράδειγμα, στην αναφερόμενη μελέτη, οι άνθρωποι αξιολόγησαν λανθασμένα τη διάρκεια του ύπνου κατά 72 λεπτά.

    all-by-all

    Με έναν πρωτοφανή τρόπο, αυτοί οι επιστήμονες μέτρησαν 10 ιδιότητες του ύπνου σε άτομα που ζουν με μία από τις τέσσερις ψυχιατρικές διαγνώσεις: μείζονες καταθλιπτικές διαταραχές, διαταραχές άγχους, διπολική διαταραχή /Μανία και διαταραχές φάσματος σχιζοφρένειας.

    Περιελάμβαναν επίσης βαθμολογίες πολυγονικού κινδύνου – με βάση τα δεδομένα του ανθρώπινου γονιδιώματος από τη βρετανική Biobank – για μεγάλη κατάθλιψη, διπολική διαταραχή και σχιζοφρένεια. Ο Δρ Wainberg περιγράφεται στο MNT Ποιες βαθμολογίες πολυγονικού κινδύνου αντιπροσωπεύουν:

    βαθμολογίες πολυγονικού κινδύνου

    “Οι βαθμολογίες πολυγονικού κινδύνου είναι ένας τρόπος να συνοψίσουμε τη γενετική σας προδιάθεση σε μια ασθένεια σε έναν μόνο αριθμό”.

    “Πάρτε σχιζοφρένεια: Υπήρξαν πολλές γενετικές μελέτες της σχιζοφρένειας που καταγράφουν ποιες γενετικές παραλλαγές – επίσης γνωστές ως« μεταλλάξεις » – βρίσκονται σημαντικά περισσότερο ή λιγότερο συχνά στα γονιδιώματα ασθενών με σχιζοφρένεια σε σύγκριση με το γενικός πληθυσμός.”

    “Για κάθε παραλλαγή, μπορείτε να αντιστοιχίσετε ένα βάρος. Εάν βρίσκεται πολύ πιο συχνά σε ασθενείς με σχιζοφρένεια, παίρνει ένα μεγάλο θετικό βάρος. Εάν βρέθηκε ελαφρώς πιο συχνά στο γενικό πληθυσμό, παίρνει ένα μικρό αρνητικό βάρος και ούτω καθεξής. ”

    “Για να υπολογίσετε τη βαθμολογία πολυγονικού κινδύνου σας, απλά εξετάζετε ποιες από αυτές τις παραλλαγές που προσωπικά μεταφέρετε στο δικό σας γονιδίωμα και προσθέτετε τα βάρη τους”.

    Τι είναι το buzz;

    Η ομάδα ανακάλυψε ότι οι αλλαγές στον ύπνο ήταν διαδεδομένες μεταξύ των ανθρώπων που ζούσαν με συνθήκες ψυχικής υγείας. Ο Δρ Wainberg εξήγησε ότι “αν είναι διπολική/μανία, σχιζοφρενικό φάσμα, άγχος ή καταθλιπτικές διαταραχές, ήταν μια πανταχού παρούσα αλλαγή σε κάθε μέτρο ύπνου”.

    Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι 8,5 από τις 10 μέτρα ύπνου που προέρχονται από επιταχυνσιόμετρο ύπνου σε άτομα με ψυχιατρική διάγνωση διαταράχθηκαν.

    Η απόδοση του ύπνου διαταράχθηκε περισσότερο από τη διάρκεια του ύπνου. Για τους ανθρώπους που μεταφέρουν μία από τις τέσσερις διαγνώσεις, καθώς και για εκείνους με αυξημένη βαθμολογία πολυγονικού κινδύνου για τις συνθήκες ψυχικής υγείας, οι ερευνητές παρατήρησαν περισσότερες αφυπνίσεις τη νύχτα, περισσότερο ημερήσια napping και μεγαλύτερη μεταβλητότητα του ύπνου.

    Αν και οι παρατηρούμενες αλλαγές ήταν σημαντικές, τα αποτελέσματα ήταν μικρά. Ο Δρ. Tripathy πιστεύει ότι αυτό είναι πιθανό ένα μέσο αποτέλεσμα. “[M] Οποιοσδήποτε μετράται οι ασθενείς μπορεί να είναι σε ύφεση και μόνο μερικοί μπορεί να αντιμετωπίζουν ενεργά μια επιδείνωση της νόσου τους”, εξήγησε.

    Σημείωσε στο MNT: “Είναι κατά μέσο όρο σε μια σχετικά μικρή αλλαγή. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι μεμονωμένοι άνθρωποι [για παράδειγμα] σε ένα καταθλιπτικό επεισόδιο δεν θα είχαν πολύ μεγαλύτερες αλλαγές. ”

    Ο ύπνος είναι ο καλύτερος διαλογισμός – Dalai Lama

    Μπορεί αυτή η μελέτη με οποιονδήποτε τρόπο να καθοδηγήσει τις μελλοντικές παρεμβάσεις έρευνας και υγείας; Πρώτον, οι ερευνητές είναι λογικοί για την κατάρτιση διαγνωστικών ή προγνωστικών συμπερασμάτων από τα δεδομένα τους.

    Ο Δρ Wainberg συμφώνησε με τον Dr. Tripathy σχετικά με τη σημασία των επιταχυνσιόμετρων που συνεισφέρουν αντικειμενικά στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του ύπνου σε άτομα που ζουν με συνθήκες ψυχικής υγείας. Ωστόσο, κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα:

    “Ο ύπνος είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζουμε και να ρωτάμε στο πλαίσιο της ψυχικής υγείας”.

    to mnt, ο Δρ Tripathy μίλησε: “Είμαι ενθουσιασμένος για τη χρήση συσκευών ύπνου στο σπίτι-με την προοπτική να δοθεί αυτές οι συσκευές σε άτομα που αναζητούν θεραπεία για ψυχικές ασθένειες και [βλέποντας ] Εάν ο ύπνος βελτιωθεί καθώς βελτιώνονται άλλοι δείκτες ψυχικής ασθένειας! ”

    Μια δύναμη της μελέτης ήταν ότι οι ερευνητές αντέδρασαν τα ευρήματά τους σε προγόνους και φύλα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ιστορική υποεκπροσώπηση στην ιατρική έρευνα. Όσον αφορά τους περιορισμούς της μελέτης, οι επιστήμονες αναγνωρίζουν:

    • Οι συμμετέχοντες στο Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου είναι εθελοντές, ενδεχομένως εισάγοντας μια προκατάληψη προς υγιή άτομα.
    • Θα μπορούσε να υπάρξει σημαντική χρονική υστέρηση μεταξύ της ημερομηνίας διάγνωσης και των μετρήσεων επιταχυνσιομέτρου.
    • Η ομάδα δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την αιτιότητα, σημειώστε μόνο μια ένωση.
    • Η επιτάχυνση δεν είναι εξίσου ακριβής ή λεπτομερή ως μελέτες ύπνου, γνωστές ως πολυσομνογραφία, οι οποίες είναι το χρυσό πρότυπο για την έρευνα για τον ύπνο.

    Οι συγγραφείς σημειώνουν επίσης την ανάγκη για μελλοντικές διαγνωστικές μελέτες ύπνου και ψυχοπαθολογίας που «εξετάζουν με ακρίβεια τον τρόπο με τον οποίο οι παραμέτρους του ύπνου ποικίλλουν μεταξύ των φάσεων της ψυχικής ασθένειας».

    • Ψυχική υγεία
    • Άγχος/άγχος
    • Προσωπική τεχνολογία παρακολούθησης/φορετής
    • >