Mõnda inimest võidakse ravida ka hormoonraviga

Mõnda inimest võidakse ravida ka hormoonraviga

Nagu ka suhteprobleemid, ebapiisav stimulatsioon, ravimid nagu antidepressandid, ravi, diabeet ning tupe-, põie- ja kuseteede infektsioonid.

Kuidas seda ravida?

Ravi valitakse individuaalselt, et kõrvaldada algpõhjus. See on sageli kombinatsioon psühhoteraapiast, meditsiiniliste probleemide ravist, tervislikest suhtlemispraktikatest (sealhulgas rohkem eelmängust) ja stimulatsiooni suurendavatest seadmetest, nagu määrimine ja seksimänguasjad.

Erutushäired on väga levinud ja neid võivad põhjustada mitmed tegurid, sealhulgas vaimuhaigused, elustiili tegurid, suhteprobleemid, stress, ravimid ja muud ravimeetodid. Erutushäirete ravi on individuaalne, kuna tervishoiutöötajad hindavad ja ravivad neid tegureid. Tõhusaks raviks on oluline tegeleda nii füüsiliste kui ka psühholoogiliste põhjustega.

Hormoonravi on ravim, mis sisaldab kas üksikut hormooni või hormoonide kombinatsiooni, mida kasutatakse hormoonpuudulikkusega inimeste raviks. Tavaliselt antakse seda neile, kellel on menopausi sümptomid, kuna see aitab ravida tupekuivust, ebamugavustunnet animale me gummies official seksi ajal, meeleolumuutusi, öist higistamist ja kuumahoogusid, mis kõik võivad viia seksuaalse soovi vähenemiseni.

Peamised pakkumised:

  • Hormoonravi kasutatakse tavaliselt madala libiido raviks, mis on menopausi ja hüpogonadismi tavaline sümptom.
  • Menopausi põdevatel inimestel aitab hormoonravi ravida madalat libiidot ja muid levinud menopausi sümptomeid, mis aitavad kaasa madalale seksuaalsele soovile, sealhulgas tupe kuivus, ebamugavustunne seksi ajal, meeleolu kõikumine, öine higistamine ja kuumahood.
  • Hormoonravis kasutatakse erinevaid hormoone, sealhulgas östrogeeni, progesterooni ja testosterooni. Hormoonravi manustamiseks on mitu meetodit, sealhulgas tabletid, süstid, implantaadid, plaastrid, geelid, tuperõngad, kreemid ja suposiidid.
  • Hormoonraviga kaasnevad väikesed riskid, kuid sageli kaaluvad kasu riskid üles.

Seda kasutatakse ka raviks inimestele, kellel on hüpogonadismi tõttu madal libiido.

Madal libiido seletatud

Madal libiido ehk madal seksuaaliha on vähenenud huvi seksuaaliha ja seksuaaltegevuse vastu. Seda kogevad igas vanuses, soost ja seksuaalse sättumusega inimesed, kuna soovi vähenemisele võivad kaasa aidata paljud tegurid, sealhulgas:

  • Vaimse tervise probleemid. Stress, depressioon, ärevus, traumad, madal enesehinnang, kehv kehapilt ning seksiga seotud häbi ja süütunne.
  • Suhteprobleemid. Usalduse või suhtlemise puudumine partneriga või partneriga, kes kogeb seksi ajal valu.
  • Hormoonid. Madal hormoonide tase, hormonaalsed ravimid, nagu pillid, või hormonaalsed muutused raseduse, menopausi ja vananemise tõttu.
  • Haigus. Vaginaalsed või vaagnapõletikud, südame-veresoonkonna haigused, vähk, diabeet, kilpnäärme talitlushäired ja artriit.
  • Ravimid. Antidepressandid ja keemiaravi.
  • Aine kuritarvitamine. Narkootikumide ja alkoholi kuritarvitamine.

See, et inimeste seksuaalne soov tõuseb ja langeb kogu elu jooksul, on normaalne ning sageli pole meditsiinilist abi vaja. Kui aga soovi langus kestab üle kuue kuu ja põhjustab märkimisväärset isiklikku stressi, võib see potentsiaalselt olla soovihäire. Ihahäireid on kahte tüüpi, meeste hüpoaktiivne seksuaalsoovi häire ja naiste seksuaalhuvi/erutushäire.

Kuna soovi häired võivad tuleneda erinevatest põhjustest, on ravi kohandatud indiviidile, et kõrvaldada põhjused. Tavaliselt hõlmab ravi psühhoteraapia, suhtlusstrateegiate, tähelepanelikkuse tehnikate ja bioloogiliste sekkumiste, näiteks ravimite muutmise segu. Mõnda inimest võidakse ravida ka hormoonraviga.

Mis on hormoonravi?

Hormoonravi on ravimi vorm, mis sisaldab üksikut hormooni või hormoonide kombinatsiooni hormoonpuudulikkuse raviks. Seda kasutatakse kõige sagedamini naistel, kellel on menopausi kõrvaltoimed, kuid seda saab kasutada ka teiste hormoonpuudulikkuse, näiteks hüpogonadismi, raviks.

Menopausi sümptomite raviks kasutatav hormoonravi koosneb tavaliselt östrogeeni ja progestageeni kombinatsioonist. Kuid inimesi, kellel on emakas eemaldatud, võib ravida ainult östrogeeniga. Testosterooni kasutatakse sageli peenisega inimeste hüpogonadismi raviks. Hormoonravi võib võtta tablettide, süstide, implantaatide, plaastrite, geelide ja tuperõngaste, kreemide ja suposiitide kaudu. Vaginaalsed ravimeetodid sisaldavad väiksemaid östrogeeni annuseid ja kujutavad endast väiksemat vähi- ja südamehaiguste riski kui teised hormoonravid.

Kas hormoonravi aitab madala libiido korral?

Vagiinaga inimestel võib hormoonravi aidata suurendada seksuaaliha. Menopausi ravimisel asendab hormoonravi östrogeeni, mis menopausi ajal loomulikult kaob. See aitab taastada libiidot, ravides samal ajal ka muid levinud menopausi sümptomeid, sealhulgas tupe kuivus, ebamugavustunne seksi ajal, meeleolu kõikumine, öine higistamine ja kuumahood, mis kõik võivad viia seksuaalse soovi vähenemiseni.

Peenistega inimeste puhul on leitud, et testosterooniteraapia parandab nende seksuaalset funktsiooni, kellel on hüpogonadismi tõttu madal libiido ja erektsioonihäired.

Enamikku tänapäeval saadaolevatest hormoonravidest kasutatakse spetsiaalselt menopausi kõrvaltoimete raviks. Kuid kahes uues uuringus on valgu kisspeptiini kasutamine õnnestunud nii meeste kui ka naiste soovihäirete raviks . Kuigi need uuringud olid väikesed, näitavad need lubadust suurendada seksuaalset iha ja võivad tulevikus pakkuda meeste hüpoaktiivse seksuaaliha häire ja naiste seksuaalse huvi/erutushäire uut raviviisi.

Hormoonravi riskid

Nagu iga ravimi puhul, on ka hormoonraviga seotud mõned riskid. Paljudel juhtudel on need riskid väikesed ja sõltuvad paljudest teguritest, sealhulgas vanusest, võetud ravimi tüübist, ravimi võtmise ajast ja muudest haigustest. Sageli kaalub hormoonravist saadav kasu üles riskid. Rääkige oma tervishoiutöötajaga kõigist hormoonravi võtmisega seotud muredest.

Riskid naistele

Uuringud on näidanud, et teadaolevad riskid hormoonravi saavatele naistele on järgmised:

  • Rinnavähk. Suurenenud rinnavähi risk östrogeeni ja progestageeni kombineeritud ravi pikaajalisel kasutamisel.
  • Verehüübed ja insult. Suurenenud trombide ja insuldi risk naistel, kes kasutavad ainult östrogeeni ja kombineeritud östrogeeni ja progestageeni.
  • Südamehaigus. Suurenenud südamehaiguste ja insuldi risk naistel, kes hakkasid pärast 60. eluaastat kasutama ainult östrogeeni ning kombineerima östrogeeni ja progestageeni.
  • Dementsus. Suurenenud dementsuse risk üle 65-aastastel naistel, kes kasutavad ainult östrogeeni ja kombineeritud östrogeeni ja progestageeni.

Riskid meestele

Uuringud on näidanud, et teadaolevad riskid hormoonravi saavate meeste jaoks on järgmised:

  • Vinnid. Paljud mehed võivad näha akne või muude nahaprobleemide sagenemist.
  • Uneapnoe. Mõned uuringud näitavad, et testosteroonravi võib uneapnoed halvendada.
  • Eesnäärmevähk. Suurenenud risk olemasolevate eesnäärmevähi rakkude stimuleerimiseks, samuti eesnäärme healoomuliseks hüperplaasiaks.
  • Rinnakoe kasv. Rindade suuruse suurenemine või rindade turse.
  • Südamehaigus. Suurenenud südamehaiguste risk pikaajalisel kasutamisel.
  • Punaste vereliblede arvu tõus. Suurenenud punaste vereliblede arv suurendab verehüüvete tekkeriski.

Hormoonravi eelised

Peamised menopausi hormoonravi kasutamisega seotud eelised hõlmavad kuumahoogude, öise higistamise, meeleolumuutuste ning valu ja ebamugavustunde vähenemist seksi ajal. Samuti võib see põhjustada seksuaalse iha ja erutuse suurenemist, tupe määrimise suurenemist ja tupe elastsuse suurenemist. Hormoonravi vähendab ka osteoporoosi tekkeriski.

Hüpogonadismi testosterooniravi kasutamisega seotud peamised eelised hõlmavad seksuaalse funktsioneerimise paranemist ning energia ja meeleolu suurenemist.

Rasestumisvastased tabletid vabastavad kehasse hormoone, mis takistavad keha ovulatsiooni. Nendel hormoonidel võivad mõnede inimeste jaoks olla kahjulikud kõrvalmõjud, sealhulgas libiido langus. Uuringud on aga leidnud, et see ei kehti kõigi puhul, sest on leitud, et pillid suurendavad osade inimeste seksuaalset iha ja vähendavad teiste seksuaaliha.

Peamised pakkumised:

  • Kuigi rasestumisvastased tabletid on tõhusad raseduse ärahoidmisel, teatavad mõned inimesed, kes neid võtavad, et need vähendavad nende libiidot. See libiido langus ei ole püsiv; paljud inimesed teatavad, et nende libiido taastub pärast pillide võtmise lõpetamist.
  • Kui teil on pillide võtmise tõttu libiido langus, pidage nõu oma tervishoiutöötajaga pillide vahetamise või muu rasestumisvastase vahendi leidmise kohta.
  • Muud libiido langust soodustavad tegurid on stress, suhteprobleemid, vaimse tervise probleemid ja muud ravimid. Neid tegureid tuleks arvesse võtta ka seksuaaliha vähenemise uurimisel.

Kas pill alandab libiidot?

Nagu enamiku ravimite puhul, on pille võtnud inimesed teatanud paljudest kõrvaltoimetest, sealhulgas libiido langusest. Kuid see ei kehti kõigi kohta. 2013. aasta analüüs 36 varasema uuringu kohta, milles uuriti kombineeritud pillide mõju seksuaalsele soovile, andis erinevaid tulemusi. Uuringutes osalenud 8422 naisest teatas 15% seksuaalse soovi vähenemisest, 21% aga suurenemisest. Ülejäänud 64% naistest ei teatanud, et nende seksuaalne soov pillide võtmise ajal ei muutunud.

Miks pill libiidot alandab?

Kombineeritud rasestumisvastased tabletid vabastavad kehasse hormoonid östrogeeni ja progestiini – progesterooni sünteetilist vormi –, takistades munasarjade vabastamist munaraku. Samuti paksendab see emakakaela lima, et vältida spermatosoidide sattumist munarakku, kui see peaks vabanema. Kuigi need hormoonid on suurepärased raseduse ärahoidmisel, võivad need põhjustada kõrvaltoimeid, sealhulgas:

  • Täpistamine
  • Väsimus
  • Kaalutõus
  • Vinnid
  • Iiveldus
  • Peavalud
  • Rindade tundlikkus
  • Kõhupuhitus
  • Depressioon
  • Suurenenud vererõhk

Paljud neist kõrvalnähtudest mõjutavad seda, kuidas inimene oma kehasse suhtub, mistõttu ta kaotab huvi seksi vastu.

Contents